- De professional, Scholen
- 27 september 2023
70% van de kinderen in Amsterdam gaat naar een voorschool. Daar worden ze voorbereid op de start op de basisschool als ze 4 jaar oud zijn. Als het goed is, draagt de voorschool het dossier van ieder kind tijdig over aan de basisschool, zodat ze daar ‘weten wat er komt’ en zich kunnen voorbereiden op wat het kind nodig heeft. Voorscholen die subsidie ontvangen van de gemeente houden zich daarvoor aan de leeftijd van 3 jaar en 9 maanden voor een schriftelijke overdracht aan de basisschool; voor kinderen met een extra zorgbehoefte ligt die leeftijd net wat vroeger: 3 jaar en 8 maanden, waarbij de overdracht ‘warm’ plaatsvindt, in een gesprek tussen voorschool en basisschool. Verder verplicht de Wet op de Kinderopvang dat kinderdagverblijven de kinderen structureel volgen. Van ieder kind is er dus in principe een dossier dat met de basisschool gedeeld kan worden, als ouders daar geen bezwaar tegen hebben.
Voor scholen is het prettig om al vroeg op de hoogte te zijn van de ondersteuningsbehoeften van hun toekomstige kleuters. 3 jaar en 8 of 9 maanden is al aan de late kant. De gemeente Amsterdam adviseert scholen en voorscholen dan ook om regelmatig met elkaar te overleggen over de kinderen die ‘eraan zitten te komen’. “Dat kan heel lokaal, tussen een school en de voorschool die soms in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, maar het kan ook stadsbreed, op bestuursniveau”, zegt Sjoerd Sosef beleidsadviseur Voor- en Vroegschoolse Educatie van de gemeente Amsterdam. “Belangrijk is dat ze elkaar regelmatig spreken, bijvoorbeeld om elkaars werkwijze onderling af te stemmen, en de belemmeringen te identificeren die ze ervaren. Onze boodschap daarbij is altijd: voor de AVG hoef je niet bang te zijn.”
Dat laatste blijkt altijd een verrassende boodschap te zijn. Vorig jaar, tijdens een symposium dat de gemeente organiseerde in de Meervaart over het jonge kind, bevrijde AVG-specialist Jolanda van Boven de aanwezigen van hun angst voor de AVG, en het misverstand dat je ‘voor alles de handtekening van de ouders nodig hebt’. We deden verslag van haar workshop op de website van Geen Kind de Buurt Uit. “Als je het goed vastlegt”, vertelde zij, “is er geen rechter die vraagt: maar waar is de handtekening? Het dossier houd je bij voorkeur zo beknopt mogelijk: alleen wat noodzakelijk is om te delen, zet je erin. En wat noodzakelijk is, dat bepaal jij, als professional.”
Treed dus vooral regelmatig met elkaar in contact en deel met elkaar wat jij als professional nodig vindt om te delen. Als je daar transparant in bent, is er niemand die zegt: dit mag niet. De AVG staat zelfs achter je: gij zult samenwerken, zegt de wet, en dat doe je transparant, doelgericht en in het belang van het kind. Zo geregeld dus.
De gemeente Amsterdam heeft een stroomschema gemaakt voor het delen van gegevens tussen voorschool en basisschool dat je hier kunt downloaden.