Samen sta je sterker. Dat gaat zeker op voor de samenwerking tussen de Johannesschool en De Globe in Osdorp. Beide basisscholen willen dat kinderen van vier tot en met twaalf jaar zich breed kunnen ontwikkelen. Daarom sloegen de directeuren van de twee scholen – Aiko Letschert van de Johannesschool en Erwin Bolt van De Globe – de handen ineen. Ze organiseren samen met andere partijen naschoolse activiteiten voor hun leerlingen.
“De naschoolse activiteiten zoals dans, koken en maakonderwijs zijn een enorm succes”, begint Erwin. “De kinderen zijn erg enthousiast en blijven terugkomen. De activiteiten zijn in en rond het gebouw De Kikker. Dat is een groot voordeel. Onze scholen zitten ook in dit pand waardoor het makkelijker voor de kinderen is om aan de naschoolse activiteiten mee te doen. Aiko vult aan: “Samen met de gemeente Amsterdam geven we invulling aan deze activiteiten. Erwin en ik doen dat vanuit onze kennis over onze leerlingen en bieden ruimte in De Kikker aan. De gemeente zorgt er op haar beurt voor dat de naschoolse activiteiten gratis zijn voor alle ouders waarvan hun kind bij ons op school zit.”
Vanaf dit schooljaar kunnen kinderen meedoen met de naschoolse activiteiten. Aiko: “Toen we eraan begonnen, konden we niet goed inschatten hoe groot de belangstelling hiervoor zou zijn. Maar al snel werd ons duidelijk dat er heel veel animo voor deze activiteiten was. Op de informatiemarkt over de naschoolse activiteiten – zoals muziek, sport en natuuronderwijs – kwamen veel ouders en kinderen af. Half maart zijn we met de tweede ronde van de activiteiten na school gestart. Omdat de naschoolse activiteiten succesvol zijn, gaan we er komend schooljaar mee door.”
“We werken met meer organisaties samen dan de gemeente Amsterdam om naschoolse activiteiten aan te kunnen bieden”, vertelt Aiko. “Dat zijn: Stichting Wijsneus, Impuls Kinderopvang, Mokum Maakcoalitie, Muziekcentrum Aslan, The Beach, Team Sportservice Amsterdam, Stadsboerderij Osdorp, Weekend Academie, Monkey Moves, Kleintje Kunst en Ecokids. Samen met hen kijken we naar een interessant aanbod voor onze leerlingen.” Erwin licht toe: “De kinderen ontwikkelen zich op verschillende gebieden. Ze leren bijvoorbeeld hoe je een animatie maakt en gitaar speelt. En dat niet alleen. We geven hiermee kinderen – die anders rondhangen op straat en misschien vanuit verveling rottigheid uithalen – een alternatief.”
Aiko: “Door andere organisaties in de buurt op te zoeken, versterk je elkaar. Zo ontstond tijdens een gesprek met de Weekend Academie het idee om een VO-scholenmarkt te organiseren. We hebben hier meteen de schouders onder gezet. Zo’n tien middelbare scholen lieten aan kinderen van groep 7 en 8 van de Johannesschool, De Globe, IKC Het Talent en basisschool De Punt en hun ouders zien hoe het voortgezet onderwijs eruitziet.”
De Johannesschool en De Globe willen vaker met elkaar optrekken. Aiko: “De naschoolse activiteiten zijn voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Onze volgende stap is meer zicht krijgen op kinderen jonger dan zes jaar en hun ouders. Zodat we – als het jongetje of meisje op een van onze scholen komt – kansen krijgt om te groeien. We willen de dreumes, peuter of kleuter en de ouders leren kennen en samen kijken wat het kind nodig heeft. In alle openheid. Dat is vooral lastig, omdat systemen en organisaties nu nog onafhankelijk van elkaar werken. Hierdoor is het voor ouders en professionals ingewikkeld om de juiste hulp op het juiste moment te vinden.”
Tot slot heeft Erwin nog wat tips voor andere basisscholen die willen samenwerken. “Stap over je eigen schaduw heen. Ik weet dat het niet makkelijk is om je eigen mening los te laten. Maar wees nieuwsgierig naar het verhaal van die ander. Kom uit je comfortzone. Onderzoek wat jullie verbindt en waar jullie elkaar kunnen versterken.”