Orthopedagoog Nienke Ploem over de instroomgroepen op OBS de Globe en de Johannesschool:

‘Door onze blik van buiten staat de leerkracht steviger in haar taak’

Orthopedagoog Nienke Ploem van THUIS Orthopedagogen

 Naast de Klaar voor de Startklassen die op verschillende scholen worden opgezet – zie bijv. onze reportage over de startklas op OBS De Punt – zijn er ook scholen die net wat anders werken. Zo laten OBS de Globe en de Johannesschool, twee scholen onder één dak in FC De Kikker in Osdorp, (bijna) alle kleuters beginnen in een instroomgroep. De inzichten die hier worden opgedaan dragen bij aan de verdere ontwikkeling van het grotere (onderzoeks)project Duurzame Inzet voor het Jonge Kind (DIJK). Vanuit THUIS Orthopedagogen is Nienke Ploem voor drie dagdelen per week aan de groepen op de Globe en de Johannesschool verbonden. Ze vertelt wat de toegevoegde waarde is van een instroomgroep.

“In een instroomgroep is de leerkracht niet in eerste instantie bezig met didactische doelen, maar vooral met het aanleren van basisvaardigheden: hoe functioneer je in een groep, hoe ga je zelfstandig naar het toilet, hoe trek je zelf je jas aan, hoe werkt het als je in de kring zit? Ook probeert zij de taalontwikkeling te stimuleren. We werken met THUIS Orthopedagogen vanuit de DIJK-inzet nu aan een checklist voor de instroomgroepen waarmee we kunnen vaststellen: ja, nu is de leerling klaar voor de start, en kan hij of zij doorstromen naar een reguliere kleutergroep.”

Coach en sparringpartner

Nienke is aanwezig als coach en sparringpartner voor de leerkracht van de kleuterklas en de medewerker van de voorschool. Zij werkt als een extra paar deskundige ogen die meekijken met de ontwikkeling van de kinderen. Zij doet observaties, ondersteunt bij casuïstiekbesprekingen voor voorschoolmedewerkers en kleuterleerkrachten en organiseert ouderbijeenkomsten, bijvoorbeeld in samenwerking met het OKT. Verder draagt zij bij aan het standaardiseren van de werkwijze van de instroomgroepen, met een goede monitor voor wat het beste werkt, en bijvoorbeeld een gedragsprotocol voor de beste aanpak in de groep op zowel voorschool als school. Zo ontstaat er een doorgaande leerlijn van voorschool naar school en gaandeweg een ‘methode’ die ook op andere plekken kan worden ingezet.

Deze aanpak kan gerealiseerd worden dankzij de subsidie die voor de startklassen beschikbaar is. “Ideaal zou zijn als de kinderen uit een startklas van twee dagdelen per week daarna via de DIJK worden ondersteund binnen de reguliere kleuterklas”, vertelt Nienke. “Zo’n groep bestaat uit ongeveer twaalf kinderen en krijgt al hele dagen onderwijs. Dat er een orthopedagoog is toegevoegd, is echt een meerwaarde: wij functioneren voor de leerkracht als sparringpartner met orthopedagogische inzichten, ondersteunen bij observaties en dragen bij aan het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Door onze ‘blik van buiten’ staat de leerkracht steviger in haar taak.”

Deel deze pagina:

Inge Ligtenberg, coördinator ouderparticipatie van IKC Het Talent in Osdorp: